Zeytinyağı Rehberi
Yiyecekleri Nerede Saklamalısınız?
Sadece bir öğünü hazırlamak için bile taze sebzeden yağa, kuru bakliyattan baharata kadar birçok malzeme kullanırız. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğumuz için de neredeyse her tarif için farklı malzemeye ihtiyaç olur.
Tüm malzemeler bir tarifte kullanılmadığı için de yiyecekleri saklamamız gerekir. Bu durum yemek yapan hemen herkesin şu soruyu sormasına neden olur: ¨Yiyecekler uzun süre bozulmadan nasıl saklanır?¨ Gelin, ¨Besinler nasıl saklanmalı?¨ sorusunun cevabına birlikte bakalım, tek kişi için yemek yaparken bile malzemenin artmasını dert etmeyin.
Mutfak Dolabında Saklanan Yiyecekler Nelerdir?
Gurme bir lezzet için restorana gitmenize ya da doymak için dondurulmuş gıdaları tüketmenize gerek yok. Eksiksiz bir kiler ile alışverişe çıkmaya gerek olmadan istediğiniz tarifi hazırlayabilirsiniz. Mutfak dolabında saklayabileceğiniz gıdalar ise şunlardır:
Baharatlar: Mutfak fayansına asılan baharatlık görüntüsü cezbedicidir. Ancak nem, ısı ve ışık baharatların aromasının kaybolmasına neden olur. Baharatları karanlık, serin bir mutfak dolabında ağzı deliksiz kavanozlarda saklayabilirsiniz. Top halindeki baharatları yaklaşık 3 yıl, kurutulmuş otlar ve öğütülmüş baharatları ise 1 yıla kadar kilerinizde muhafaza edebilirsiniz.
Zeytinyağı: Şef mutfağı görüntüsü veren malzemelerden birisi de zeytinyağı şişesidir. Ancak meyvemsi aroması ile yemeklere eşsiz bir lezzet katan zeytinyağı da mutfak dolabında saklanmalıdır. Isı, ışık ve hava, zeytinyağının daha çabuk bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle ocak, fırın yanı gibi sıcak ve ışık alan yerlerde bırakılmamalıdır.
Uygun zeytinyağı saklama koşullarında Komili Zeytinyağını iki yıla kadar muhafaza ederek mutfağınıza Akdeniz esintisini getirebilirsiniz. Kaliteli bir zeytinyağı tüketmeniz için bilmeniz gerekenleri anlattığımız ¨Zeytinyağının Kalitesini Neler Etkiler?¨ başlıklı yazımıza da göz atabilirisiniz.
Kahve: Taze çekilmiş kahvenin kokusu paha biçilemezdir. Bu kokuyu yakalamak için kahve çekirdekleri ya da öğüttüğünüz kahveyi hava almayan, çelik saklama kutusunda muhafaza edebilirsiniz. Kahveyi buzdolabına koymak ve nem ya da oksijen ile temasının olması kahvenin aromasının kaybolmasına neden olur.
Bal: Kullanım kolaylığını sağlamak için balı mutfak dolabına koyabilirsiniz. Buzdolabına konulduğunda bozulmasa da katılaştığı için yemesi zorlaşabilir.
Baklagiller: Protein ve lif açısından zengin olan baklagiller birçok tarifin eşlikçisidir. Mutfağın demirbaşlarından olan baklagilleri serin ve kuru bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz. Ancak mutfağınızın nem oranı yüksekse böceklenme olmaması için havası tamamen alınan saklama kaplarını tercih edebilirsiniz.
Buzdolabında Hangi Yiyecekler Saklanır?
Buzdolabı, yiyeceklerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaları yok etmese de onların sıcak ile birlikte çoğalmalarını engeller. Gıdaların soğuk sayesinde korunmaları için buzdolabının fazla dolu olmaması, içeride hava sirkülasyonunun gerçekleşebilmesi gerekir. Buzdolabında muhafaza edilmesi gereken gıdalar ise şunlardır:
Taze meyve sebzeler: Bozulmayı önlemek için meyve sebzeleri, buzdolabının sebze rafında hava alan saklama poşetlerinde muhafaza edebilirsiniz. Elma, armut, kivi ve mango gibi olgunlaşma esnasında etilen denilen maddeyi üreten meyveleri ayrı bir bölümde saklayabilirsiniz. Etilen diğer meyve sebzelerin de hızla olgunlaşıp çürümesine neden olabilir.
Meyveleri yıkamadan saklamanız ömürlerini uzatır. Sebzeleri ise yıkadıktan sonra kurulayıp kağıt havluya sarabilirsiniz. Böylece nem dolayısıyla bozulmalarına engel olabilirsiniz. Maydanoz, kişniş ve dereotu gibi çabuk bozulan sebzeleri ise bir bardak suyun içerisine koyarak saklayabilirsiniz.
Soğan, sarımsak, patates gibi kök sebzeleri ise buzdolabının dışında serin ve karanlık bir dolapta muhafaza edebilirsiniz.
Süt, yumurta ve peynir: Buzdolabının en soğuk bölümü genelde dondurucu kısmının üstündeki raftır. Süt ve yumurtayı buzdolabının kapağına koymayarak kullanım ömürlerini uzatabilirsiniz. Peyniri ise hava almayan bir saklama kabında buzdolabının en üst rafı yani hava değişiminin en az olduğu yerde saklayabilirsiniz.
Et: Zararlı bakteri oluşumunu engellemek için etin en kısa sürede buzdolabına konmasında fayda vardır. Yakın bir tarihte kullanılacaksa hava almayan bir ambalaj içerisinde sıfır derece bölmesinde muhafaza edilebilir. İleri tarihli kullanım için buzluğa konulabilir.
İpucu: Şekersiz unsuz kek ya da smoothie gibi hem sağlıklı hem de formda kalmanızı sağlayacak tariflerin ana malzemelerinden birisi muzdur. Ancak muz, buzdolabında saklansa bile birkaç güne kararmaya başlar. Bunu önlemek için sizinle muzu saklamanın püf noktasını paylaşmak istiyoruz: Muzu soyun ve limon suyuna batırın. Artık muzunuzu bir aya kadar buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
¨Yiyecekler buzdolabında nasıl saklanır?¨ sorusunun en önemli cevaplarından birisi de kullanma tarihine öncelik vermektir. ¨Buzdolabına ilk konulan ilk tüketilir¨ yaklaşımı sayesinde son tüketim tarihi geçmeden gıdaları yiyebilirsiniz.
- Hangi Yiyecekler Saklanır