Zeytinyağlı Tarifler
Yaz Sofralarının Vazgeçilmezi: Kahvaltılık Salça Tarifi
Yaz sebzelerinin çeşitliliği sofralara bambaşka bir renk katar. Hatta bu lezzetler o kadar sevilir ki yıl boyu aynı taze tadı alabilmek için kış hazırlıkları yapılır ve buzluklar paket paket sebze ile dolar. Tabii kış hazırlıkları sadece buzluğa yiyecek kaldırma ile sınırlı değil. Bir de ev yapımı konserve de denilen salça, fasulye ve mısır gibi pişirilip kavanozda saklanan yiyecekler hazırlanır.
Sizin de pazar tezgahlarında rengarenk yaz sebzelerini görünce aklınıza kış hazırlığı geliyorsa bir önerimiz var. Hem mevsimine özel sebzelerin en lezzetli halini tatmak hem de uzun süreli muhafaza için kahvaltılık salça hazırlayabilirsiniz. Ömür Akkor’un özel kahvaltılık salça tarifini hazırlamak için gerekli malzemeler ise şunlar:
- 3 kilo kapya biber
- Yarım kilo yeşil biber
- Yarım su bardağı
- Komili Soğuk Sıkma Zeytinyağı
- 5 yemek kaşığı domates salçası
- 4 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- Yarım çay bardağı üzüm sirkesi
- 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
Kahvaltılık Salça Nasıl Yapılır?
Salça denildiği zaman aklınıza domatesi rendeleyip uzun süre kaynatmak geliyorsa bir de Ömür Akkor’un bu pratik tarifine göz atın deriz. Lezzetli bir kahvaltılık salça için tek hazırlık aşaması közlemedir. Kapya yani kırmızı biberleri fırında 200 derecede ya da ocakta közleyebilirsiniz. Biberleri fırında közleyecekseniz birkaç yerini çatalla delmeyi ve kızaran kısımları maşa yardımı ile çevirmeyi unutmayın. Közlenen kırmızı biberleri soğumaya bırakıp kahvaltılık salça yapımına geçebilirsiniz:
- Derin bir tencereye sirke ve zeytinyağını koyduktan sonra kaynamaya bırakın.
- Yeşil biberleri ve sarımsakları ince ince kıyarak tenceredeki karışıma ilave edin.
- Bir kaç dakika kaynadıktan sonra ocağı söndürün.
- Közlenmiş biberleri soyun ve doğrayın. Maydanozları ince ince kıyın.
- Tencerede hazıladığınız karışıma kırmızı biber, salça, maydanoz, toz şeker ve kaya tuzunu ekleyin. İşte, bu kadar! Kahvaltılık salçanız hazır oldu bile. Kahvaltılık salçayı bir kavanoza alın ve soğumaya bırakın.
- Soğuyan salçayı, üzerine zeytinyağı ekleyerek buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Yıl boyunca yaz lezzetlerinden faydalanmak isterseniz konserve tariflerini derlediğimiz Konserve Yapma Zamanı: Zeytinyağlı Konserve Tarifleri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Kahvaltılık Salça Tarifi