Zeytinyağlı Tarifler
Mutfak Sırrı: Bayat Ekmeği Değerlendirmenin Yolları
Evlerde haftada ortalama iki ekmeğin çöpe atıldığını biliyor muydunuz? Böyle bir alışkanlığınız olmadığını düşünseniz de herkes gibi siz de zaman zaman sıcacık ekmeği reddedemeyip o son bayat dilimi israf edebilirsiniz. Aslında hem ekmeği israf etmemek hem de keyifle yemeye devam etmek için birkaç ipucunu öğrenmeniz yeterli. ¨Bayat ekmek nasıl değerlendirilir?¨ sorusunun cevabını öğrenerek evde ekmek israfının önüne geçebilirsiniz.
Bayat Ekmekleri Değerlendirme Tarifleri
Fırına gittiğinizde çıtır çıtır ekmekler arasından seçim yapmakta siz de zorlanıyor musunuz? Keyifli bir kahvaltı için birkaç tür ekmeği almayı seçenlerdenseniz muhtemelen ertesi gün bayat ekmekler sizi bekliyor olacak. Merak etmeyin; öğünlerin muhteşem eşlikçisi ekmekten vazgeçmenizi tavsiye etmeyeceğiz. Tek yapmanız gereken, sizin için derlediğimiz pratik tariflerden birini seçmek.
Bayat Ekmekle Hazırlanan Kahvaltılıklar Her sabah haşlanmış ya da sahanda yumurta yeme rutininin dışına çıkmak için bayat ekmekle hazırlanan şu tariflere göz atabilirsiniz:
Yumurtalı Dövmeç Tarifi: 3 yemek kaşığı Komili Riviera Zeytinyağı’nı, kızdırdığınız tavaya dökün. Dilimlediğiniz bayat ekmekleri içine koyun ve ekmekler yağı çekene kadar karıştırın. Bir kasede yumurta, tuz ve karabiberi çırpın. Ardından bu karışımı yağlı ekmeklerin üzerine dökerek pişirin. Kahvaltılık dövmeç hazır oldu bile.
Besleyici Kahvaltı Tarifi: Bir kasenin içine küçük parçalara ayırdığınız iki dilim bayat ekmek, 1 yemek kaşığı çekirdekleri ayıklanmış siyah zeytin, kibrit kutusu büyüklüğünde ezilmiş beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozu koyun. Tüm malzemeleri homojen bir kıvam alana kadar karıştırın. Tavanızı ısıtın ve içine 2 yemek kaşığı Komili Riviera Zeytinyağı dökün. Karışımı tavaya yaydıktan sonra kızarana kadar pişirin. Besleyici kahvaltınızın keyfini çıkarabilirsiniz.
Artan Ekmeğin Değerlendirilebileceği Yemekler
Bayat ekmek yemeyi bir mecburiyet olmaktan çıkarıp gerçek bir zevke dönüştürecek tarifler şunlar:
Kıymalı Muffin Tarifi: 3 bayat ekmek dilimini kızartıp küp küp dilimleyin. Yaklaşık 300 gram kıyma, ince kıyılmış taze soğan, karabiber, tuz, kırmızı biber, 2 adet dilimlenmiş kapya biber ve 3 yemek kaşığı Komili Riviera Zeytinyağı’nı karıştırın. Bu karışımı, zeytinyağı ile yağladığınız muffin kalıplarına boşaltın. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında etli muffin’leri pişirin. Çocukların da severek yiyebileceği yemeğiniz hazır.
Bruschetta Tarifi: Bir İtalyan restoranında yemek yeme keyfini yaşamak için iki temel malzemeye ihtiyacınız var: Zeytinyağı ve ekmek. Gerisi sizin yaratıcılığınız ile sınırlı. Bayat ekmek dilimlerinin üzerinde Komili Natürel Sızma Zeytinyağı gezdirin. Üzerine domates, reyhan ve sarımsak koyup fırının ızgara ayarında kızartabilirsiniz. Dilerseniz de enginar, patlıcan gibi birçok sebze ile bruschetta’yı zenginleştirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Bayat Ekmeğin Küflenmesini Önleyecek Saklama Yolları
Bayat ekmeği kızartıp buzdolabında saklayarak köftelerde, sulu et yemeklerinde, çorbalarda kullanabilirsiniz. Kalan ekmeği muhafaza etmek için ekmekleri öncelikle fırının ızgara ayarında kızartabilirsiniz. Kızarttığınız ekmekleri blender’dan geçirip bir kavanozda saklayabilirsiniz. Toz halindeki ekmekler hem dipsoslar hem de köfte gibi yiyecekler için harika bir malzemedir.
Bayat ekmekleri saklamanın bir değer yolu ise onları kızarttıktan sonra küp küp doğramaktır. Küp küp doğrayıp buzdolabında muhafaza ettiğiniz ekmekleri kekik ve zeytinyağı ile lezzetlendirerek yemeklerde başlangıç olarak tüketebilirsiniz. Dilerseniz de sulu et yemeklerini ekmeklerin üzerine dökerek keyifle yiyebilirsiniz.
Mutfağınızdan neşe ve bereket eksik olmasın.
- Mutfak Sırrı