Zeytinyağı Mucizesi

Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Sote, kızartma, ızgara, fırın ve aklınıza gelebilecek tüm pişirme yöntemlerinde zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, yemekteki malzemelerin eklenen baharatı özümsemesini, başlangıçların lezzetinin doruk noktasına çıkmasını, tatlıların hafif ve dayanılmaz bir lezzete sahip olmasını sağlar. 

Katıldığı yemeğin tadını mükemmelleştiren zeytinyağının birçok türü bulunur. Kullanacağınız yemeğe göre sızma ve riviera olarak temel iki gruba ayırabileceğimiz zeytinyağı çeşitlerinden birini tercih edebilirsiniz. Yemeklerde zeytinyağı kullanımı ile ilgili bilgileri verdiğimiz bu yazıyı okuduktan sonra damak zevkinize göre bir seçim yapıp zeytinyağlı tarifleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. 

Soğuk Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır? 

Zeytinyağının meyvemsi tadını hissetmek ve bu tadın en saf halini yemeğin lezzeti ile birleştirmek için soğuk yemeklerde sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz. Sızma zeytinyağını soğuk yemeklerin hazırlanma aşamasında kullanabileceğiniz gibi piştikten sonra sıcak bir yemeğin üzerine de ekleyebilirsiniz. Böylece soğuk lezzetlerin tadını mükemmelleştirir ve sıcak yemeklere son bir gurme dokunuşu yapmış olursunuz.

Soğuk yemeklerde kullanacağınız sızma zeytinyağının türünü damak zevkinize göre seçebilirsiniz. Yoğun bir aroma için Komili erken hasat zeytinyağı, keskin bir zeytin kokusu için Komili Ege Sızması ya da yetiştirme ve elde ediliş türüne göre; Komili taş baskı, Komili filtresiz ya da Komili organik sızma zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Zeytinyağının yoğun aromasını sıcak yemeklerde de hissetmek isterseniz sızma zeytinyağını sıcak tarifleriniz için de kullanabilirsiniz. 

Natürel Sızma Zeytinyağı Hangi Yemeklerde Kullanılır?

Natürel sızma, asit oranı (oleik asit cinsinden) en fazla %0.8 olan zeytinyağı türüdür. Aroması ve kokusu diğer zeytinyağlarına göre daha yoğundur. Zeytinyağından bir yudum aldığınız zaman boğazınızda hafif acı bir tat bırakabilir. Tat ve kokuyu en yoğun haliyle yemeklerinizde hissetmek için soğuk tariflerde sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Yemeklerde sızma zeytinyağı kullanımı ipuçlarını okuyarak siz de soğuk lezzetlerinizi sofranızın vazgeçilmezi haline getirebilirsiniz;

  • Kızarmış ekmeklerin üzerine sarımsak sürüp sızma zeytinyağı gezdirebilirsiniz.
  • Közlenmiş sarımsak ve sızma zeytinyağını karıştırarak sebze pürelerine aroma katabilirsiniz.
  • Salata soslarınızı hazırlarken limon ya da sirke gibi sulu maddeleri önce bir kavanoz içerisinde sızma zeytinyağı ile birlikte çalkalayın. Zeytinyağı sayesinde bütün malzemeler birleşerek sos haline gelir. 
  • Pizzayı fırından çıkardıktan sonra üzerine sızma zeytinyağı damlatabilirsiniz.
  • Biber salçası ya da pesto sosu gibi evde hazırladığınız yiyeceklerin üzerine zeytinyağı dökerek küflenmeden uzun süre bozulmamalarını sağlayabilirsiniz.

Kızartmalarda Zeytinyağı Kullanılır mı?

Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Zeytinyağı ile kızartma yapılamayacağı bilgisi, zeytinyağı ile ilgili popüler yanlış bilgilerin başında gelir. Oysa kızartmalarda da zeytinyağından gelen sağlık ve lezzetten faydalanabilirsiniz. Özellikle riviera tipi zeytinyağı ile güvenle kızartma yapabilirsiniz.

Riviera zeytinyağının duman noktası yaklaşık 210 ℃’dir. Derin kızartma adı verilen yiyeceğin yağın içerisinde kızartılması işleminde 150-190 derece sıcaklığa ihtiyaç duyulur. Zeytinyağının dumanlama noktası daha yüksek olduğu için de güvenle kızartma yapılabilir. 

Hangi Yemeklerde Riviera Zeytinyağı Kullanılır?

Riviera zeytinyağının asitlik derecesi (oleik asit cinsinden)  en fazla %1.5’tur. Sızma zeytinyağının yoğun duyusal özellikleri yerine daha hafif ve dengeli bir tat almak isterseniz riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera zeytinyağının kullanım alanı oldukça geniştir. Dilerseniz sıcak yemeklerde ve kızartmalarda dilerseniz de hafif bir zeytinyağı tadı vermek için soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz. Riviera zeytinyağını kullanabileceğiniz yemek türlerinden bazıları şunlardır;

  • Balığın tazeliğini bir kat daha attırmak için tavada ya da fırında pişireceğiniz balığı riviera zeytinyağı ile marine edebilirsiniz.
  • Hafta sonu kahvaltılarında yumurtalı kabak kızartma diğer adı ile kabak frittata ya da İspanyol omletini Komili Riviera Zeytinyağı ile hazırlayıp sofranıza Akdeniz havasını getirebilirsiniz. 
  • Karnıyarık ya da türlü gibi geleneksel sıcak yemeklerinizi hazırlarken de riviera zeytinyağı tercih edebilirsiniz. 
  • Patates kızartmasını tavada ya da baharatlı patatesi fırında pişirmek için riviera zeytinyağı kullanabilirsiniz. 

Sıcak Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Hafif bir aromaya sahip olduğu için sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılır. Riviera zeytinyağı, yemeklerde kullanılan diğer malzemelerin tadını bastırmaz. Sıcak yemeklerinize ince bir zeytinyağı lezzeti ve sağlığı katmak isterseniz Sıcak Lezzetler serisinden Komili Riviera Zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera dengeli bir zeytinyağı lezzeti verirken, sıcak yemeklerinizde baskın bir zeytinyağı tadı oluşmasını engeller. Keskin bir zeytinyağı tadı almak isterseniz sıcak yemeklerinize sızma zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. 

Fırında Pişen Yemeklerde Zeytinyağı Kullanılır mı?

Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı Kullanılır?

Zeytinyağı, eklendiği tüm tariflere eşsiz bir lezzet katar. Fırında pişen yemeklerin lezzetini artırmak için de zeytinyağı kullanabilirsiniz. Kek, kurabiye gibi tatlı tariflerinde olduğu gibi et ya da sebze yemeklerinde de riviera ya da sızma zeytinyağı kullanabilirsiniz.

Et ya da kanepede yoğun bir zeytinyağı tadı hissetmek için sızma, tatlılarınıza hafif bir aroma vermek için ise riviera zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ile pişirebileceğiniz yemek tariflerine ulaşmak için Şefin Önerileri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Zeytinyağının Saklama Koşulları Nelerdir?

Türü ne olursa olsun yemeklerinize ekleyeceğiniz zeytinyağının ilk günkü taze lezzeti verebilmesi için muhafaza şartlarına dikkat etmenizde fayda vardır. Zeytinyağını ocak, fırın ya da güneş alan cam önü gibi yerlerde saklamamanız gerekir.

Işık almayan bir dolapta, ağzı kapalı şekilde muhafaza edebilirsiniz. Zeytinyağının oksijen ile çok fazla temas etmemesine özen göstermelisiniz. Işık, ısı ve oksijen, zeytinyağının tadında değişime sebep olabilir. Bu saklama koşullarına dikkat ederek ambalajında belirtilen son kullanma tarihine kadar zeytinyağını tüm yemeklerde güvenle kullanabilirsiniz.

  • Sıcak Yemeklerde Zeytinyağı
  • Yemeklerde Zeytiyağı Kullanımı
  • Hangi Yemekte Hangi Zeytinyağı ?
  • Kızartmalarda Zeytinyağı